Фарьорските острови триумфираха на Европейското първенство по хандбал за юноши до 19 г

В изключително драматичен финал на M19 EHF Championship Фарьорските острови пречупиха коравия тим на Беларус с 31-30 и се окичиха със златните медали. Въпреки , че отстъпваха физически на съперника си – те наваксаха изоставането си на почивката с 16-18 и със силен финален щурм стигнаха до крайният успех. С най-голям принос за победата бяха вратарят Паули Якобсен, дясното крило Хакун Тейгум и избраният за най-полезен играч и голмайстор на шампионата Елиас Елефсен, които попаднаха в идеалния отбор на първенството. Там място намериха и четирима от сребърните медалисти гардовете Кирил Самойло, Игор Белявски, крилото Станислав Садовски и защитникът Андрей Пушкин.

За наша радост в Аll stars team, като най-добър пивот влезе и националът ни Божидар Симеонов, както и най-добрия разпределител на турнира чехът Йонас Пацел. В спора за бронзовите отличия Чехия надигра инфарктно съседите си от Словакия с 27-26, а за петото място Литва победи Финландия с 26-23.

България остана на седмата позиция. Специален плакет от EHF за отличната организация получи президентът на БФХ Росен Добрев. Всички срещи от еврошампионата бяха излъчени на живо единствено в националния спортен канал B1B BOX. Oтново там скоро очаквайте и обзор на ЕП, както и блиц интервю с легендата на този спорт унгарецът Ласло Наги.